Motorrijbewijzen

Er zijn drie motorrijbewijzen, die gelden voor het berijden van de volgende motorfietsen:

A1:

MotoWise Motorrijopleidingen

Motorrijbewijs A1

Motorfietsen tot 125 cc en maximaal 11 kW (15 pk) vermogen.

MotoWise Motorrijopleidingen

Scooter, rijbewijs A1

Minimale leeftijd voor het afleggen van de praktijk examens is 18 jaar. Je kunt al theorie examen doen en motorrijlessen volgen vanaf 17 jaar. De praktijk examens bestaan uit een examen voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelname (AVD).

 

A2:

MotoWise Motorrijopleidingen

Motorrijbewijs A2

Motorfietsen met een maximaal vermogen van 35 kW (47 pk).

Als je 20 jaar of ouder bent kan je het A2 rijbewijs halen. Je kan dan lekker motorrijden op een vlotte motorfiets, waarmee je je rijervaring goed kan uitbouwen. Je moet het theorie examen doen (dat kan al voordat je 20 bent) en de praktijk examens voor voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelname (AVD). Als je twee jaar in het bezit bent geweest van motorrijbewijs A1 kan je doorstappen naar een A2 rijbewijs door alleen een verkeersdeelname examen (AVD) af te leggen. Daar zijn dan een paar speciale opdrachten in opgenomen, zoals keren op de weg en stapvoets rijden.

A met code 80:

Vanaf 21 jaar kan je lessen en examen doen voor het volledige A rijbewijs met code 80, met de beperking dat je de eerste 2 jaar, of tot je 24 jaar wordt (wat het eerste komt), alleen mag rijden op motorfietsen van de categorie A2 en 3-wielers (geen motorfiets met zijspan zijnde). Daarna, of als je al eerder 24 jaar wordt, vervalt de code 80 automatisch en mag je zonder dat je opnieuw examen moet doen rijden op motorfietsen zonder beperking.

A:

MotoWise Motorrijopleidingen

Motorrijbewijs A

Voor alle motorfietsen, geen vermogensbeperking.

Als je 24 jaar bent kan je direct gaan lessen en examen doen voor het onbeperkte rijbewijs A. Ook dan moet je examens doen voor voertuigbeheersing (AVB), theorie en verkeersdeelname (AVD). Je lest en doet examen op een motorfiets met minimaal 50 kW.

MotoWise Motorrijopleidingen

Motorrijbewijs A

Als je 2 jaar in het bezit bent  van een rijbewijs A2 kan je overstappen op het volledige A rijbewijs. In dat geval moet je alleen opnieuw een examen verkeersdeelname doen, waarin in dit geval een aantal voertuigbeheersingsoefeningen opgenomen zijn. Dit is de snelste weg om in het bezit te komen van het volledige motorrijbewijs: beginnen op je 20ste voor A2 en dan op je 22ste het AVD examen voor je onbeperkte A rijbewijs.