Examens

Theorie examen

Voor het theorie examen kan je jezelf inschrijven via de website van het CBR en met je DigiD inloggen op “mijn CBR”. Je kan de benodigde kennis vergaren door zelfstudie. De benodigde boeken zijn bij MotoWise verkrijgbaar. Of je kan inloggen op een on-line theorie instructie, inclusief de mogelijkheid om proefexamens te doen. Daarmee kan je je kennis toetsen en zien wanneer je er aan toe bent om met succes examen te doen.

AVB (motor-voertuigbeheersing)

Het examen voertuigbeheersing bevat een keuze uit 12 oefeningen. Die zijn verdeeld in 3 clusters, plus een oefening waarin je de motor lopend achteruit moet parkeren. Die laatste is verplicht om te laten zien dat je in staat bent de motor lopend aan de hand onder controle te hebben. De 3 clusters bestaan uit langzame oefeningen, snelle oefeningen en remoefeningen. Van elk van de drie clusters is één oefening verplicht, daarnaast moet er uit elke cluster nog een oefening gedaan worden, naar keuze van de examinator. Het examen bestaat dus uit 7 oefeningen. Als een oefening niet voldoende is geeft de examinator aan wat hij verbeterd wil zien. Elke oefening mag na die aanwijzing een keer over gedaan worden. Uiteindelijk moeten er 5 oefeningen voldoende uitgevoerd worden. Maar als er twee oefeningen onvoldoende zijn mogen die niet in dezelfde cluster zitten.

Motorrijschool MotoWise legt niet alleen uit hoe de oefeningen precies uitgevoerd moeten worden, maar ook waarom de oefening belangrijk is voor de motorrijopleiding en hoe je vaardigheid die je met de oefening hebt opgedaan in de praktijk van het motorrijden kan toepassen.

AVD (motor-verkeersdeelname)

Bij het examen verkeersdeelname moet je laten zien dat je op een veilige manier aan het verkeer deelneemt, rekening houdend met de overige verkeersdeelnemers en met inachtneming van de verkeersregels. Je moet daarbij gebruik maken van de snelheid en de wendbaarheid van de motorfiets, maar ook rekening houden met je kwetsbaarheid. De examinator rijdt in de auto achter je aan, met je instructeur naast zich. Die geeft je ook, net als in de lessen, de opdrachten door. Na het rijden krijg je in het CBR kantoor gelijk te horen of je geslaagd bent. Als dat zo is kan je het felbegeerde motorrijbewijs aanvragen. Wanneer de examinator toch nog bedenkingen heeft laat hij weten wat je nog zou moeten verbeteren. Dat kan je dan bij een herexamen laten zien.

Als je in het bezit bent van rijbewijs A1 of A2 en je wil na twee jaar door naar een volgende categorie doe je alleen een AVD (verkeersdeelname) examen. In dit geval aangevuld met twee van de vier onderstaande voertuigbeheersing oefeningen die onderweg uitgevoerd moeten worden. Dat zijn:

  • Keren in de straat
  • De motor lopend achteruit parkeren
  • Wegrijden uit een parkeervak
  • Stapvoets rijden